Berenloop

De eerste editie van de Berenloop op Terschelling vond plaats op 26 oktober 1997, als samenwerkingsevenement tussen SV Friesland en Stichting Promotie Brandaris. Oorspronkelijk was de marathon opgezet als sportieve afsluiting van het themajaar ‘400 jaar Willem Barentsz’. Willem Barentsz, afkomstig van Terschelling, is één van de bekendste zeevaarders uit de zestiende eeuw. Hij probeerde in 1596 via het noorden naar Azië te varen. Het bleek een monstertocht met veel ontberingen en Willem Barentsz bleef steken tussen de ijsschotsen op Nova Zembla. Door het jagen op beren had de bemanning voedsel en de noodzakelijke vitaminen om te overwinteren. En zo kwam de marathon aan haar naam: de Berenloop.
Limiet
De organisatie hoopte in 1997 om 400 deelnemers aan de start te krijgen, verspreid over een hele en een halve marathon. Voor de zekerheid was een limiet van 800 deelnemers afgekondigd. Tot verbazing van de organisatie was het gehoopte aantal inschrijvingen al snel verdubbeld en de eerste editie zat volgeboekt. Van rederij Doeksen kregen alle deelnemers twee gratis bootkaarten voor de overtocht, waardoor iedere deelnemer ook nog een supporter mee kon nemen.

In 1999 werd voor het eerst gebruik gemaakt van de ChampionChip. Toen het aantal deelnemers groeide naar 2.500 werd ook de inschrijving geautomatiseerd. Inmiddels is de Berenloop op Terschelling zo populair geworden dat een jaar van te voren de hotels al worden geboekt en de limiet van het aantal inschrijvingen binnen een paar dagen na de start van de voorinschrijving (in het voorjaar) al is bereikt. In 2007 werden voor het eerst twee verschillende deelnemerslimieten gehanteerd, één voor de hele marathon en een voor de halve marathon.

Het aantal inschrijvingen op de hele afstand groeide hiermee tot maar liefst 800. Bij de 15e editie in 2011 werd een maximaal aantal van 4.500 inschrijvingen geteld. Veel groter wil de organisatie het evenement niet laten worden. Alle lopers moeten onderweg nog wel uit de voeten kunnen en bovendien past massaliteit niet bij een eiland zoals Terschelling.

Wedstrijd
Bij de Berenloop zijn prijzen beschikbaar voor de eerste drie van elke KNAU-categorie. Een aantal bekende wedstrijdatleten in de reeds gehouden edities van de Berenloop zijn Saher Yousef, Kosta Poltavets, Aart Stigter, Koen Raijmaekers, Michel Butter, Remon van Lunzen, Erik Negerman, Inge de Jong, Reina Visser, Saskia van Vugt en natuurlijk Mariska Kramer-Postma.

Ook is aan de Berenloop zowel op de halve als op de hele marathon het Terschellings Kampioenschap verbonden. Het is verheugend om te zien dat er foor de jaren heen steeds meer eilanders meelopen.

Bijzonder
De marathon van Terschelling is in vijftien jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste atletiekevenementen van Noord-Nederland. De Berenloop is een marathon geworden met landelijke uitstraling. Het parcours voert door de schitterende afwisselende natuur van het waddeneiland. Bossen, duinen, heidevelden, polders en brede stranden vormen het decor van deze bijzondere marathon, die deelnemers trekt uit het hele land en ook daarbuiten. In het magazine Runners World is de Terschelling Marathon bovendien als één van de zwaarste marathons van Nederland betiteld.